Brandveiligheid in de zorg, lastige materie.

Brandveiligheid in de zorg, lastige materie.

Zorginstellingen beschikken over gebouwen met verschillende functies: open en gesloten afdelingen, poliklinieken en kantoren. Kort verblijf en lang verblijf. Woonruimtes en verpleegruimtes. Daarnaast verschillen de aard van de problemen en de gesteldheid van de bewoners en cliënten aanzienlijk. De één is (verminderd) zelfredzaam door fysieke problemen, de ander heeft geestelijke beperkingen en in het gunstige geval kunnen de cliënten zich prima zelfstandig redden.

Hoe gaan we daar nu mee om, als we het hebben over brandveiligheid? Je kunt er voor kiezen om de hoogste brandveiligheid toe te passen voor iedereen, maar dit zal in de praktijk onbetaalbaar en ook onnodig  zijn. Ook zou je de onveilige situatie voor bepaalde situaties kunnen accepteren, maar dit is uiteraard onacceptabel.

Lastige materie, zoals gezegd. Zeker voor een minder deskundig iemand, die wel de verantwoordelijkheid hiervoor draagt binnen een zorginstelling.

Dit vraagt om maatwerk. Maatwerk van een specialist. Iemand die weet waar hij het over heeft en dagelijks hiermee te maken heeft. Iemand die er voor zorgt de brandveiligheid geborgd wordt zonder meer te doen dan noodzakelijk. Elke gebruiksfunctie binnen een gebouw heeft zijn eigen brandveiligheidsniveau en is gebaat bij een specifieke brandveiligheidsaanpak, waarmee voldaan wordt aan de wettelijk eisen. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Hiermee bespaart u mogelijk veel kosten, doordat er geen overbodige maatregelen worden getroffen en u wel (blijft) voldoen aan de wettelijke brandveiligheidseisen en (uiteraard het belangrijkste van alles) uw bewoners en cliënten zich in een brandveilige omgeving bevinden en u de kans op een calamiteit tot een minimum beperkt.

Voor u als verantwoordelijk persoon is dit een geruststellende gedachten.

Wij, Dijkoraad Viavesta, kunnen u hiermee helpen door een brandveiligheidscan uit te voeren. Hierdoor krijgen wij een goed beeld van het gebouw en een indruk van de gestelde brandveiligheid binnen dit gebouw. Aan de hand van onze bevindingen stellen wij een rapport op waar mogelijke tekortkomingen worden vermeld, waarbij wij ook adviseren wat de beste vervolgstappen kunnen zijn om op een zo efficiënt mogelijke wijze de tekortkomingen weg te werken.

De kosten

Deze quickscan voeren wij uit voor een eenmalig vast bedrag van € 1.500,= per locatie. Hiervoor zijn wij maximaal één werkdag ter plekke, stellen wij een rapportage op bespreken wij de uitkomsten persoonlijk met u, zodat u weet hoe uw pand er voor staat en wat de mogelijke aandachtspunten zijn.

Indien er tekortkomingen zijn geconstateerd zijn wij in staat u te adviseren bij het efficient oplossen van deze gebreken.

Daarnaast zijn wij in staat een pand, dat voldoet aan de minimale brandveiligheidseisen, te voorzien van een keurmerk Brandveilig Gebruik. Hierdoor kunt u aantoonbaar maken dat uw pand voldoet. Dit kunnen wij doen omdat wij als bedrijf door KIWA zijn gecertificeerd als opnamebedrijf binnen de regeling Brandveilig Gebruik. Voor u een bevestiging dat u te maken heeft met een deskundig en landelijk toonaangevend bedrijf.

Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

2018-02-26T10:03:45+00:00