Anna Doghikian – Tekenaar

Kun je jezelf kort introduceren?

Mijn naam is Anna Doghikian en ik werk al 12,5 jaar voor Dijkoraad. Ik ben begonnen als tekenaar en mijn werkzaamheden zijn in de jaren uitgebreid met het maken van ontruimingsplattegronden, overzichtstekeningen, aanvalsplannen en gebruiksvergunningen.

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Dijkoraad Viavesta te werken?

Via een uitzendbureau ben ik bij Dijkoraad geïntroduceerd. Ik had toen nog niet veel met brandveiligheid, maar wel tekenvaardigheden en daarom ben ik voor deze functie gekozen. Nadat ik een aantal jaren thuis was geweest met onze tweeling wilde ik weer aan het werk en ben ik AutoCAD gaan leren. Eerst heb ik nog bij een infrastructuurbedrijf gewerkt, maar dat beviel niet zo goed. Bij Dijkoraad werd ik direct warm verwelkomt door fijne collega’s. Deze baan gaf mij de mogelijkheid mijn praktijkervaring verder uit te bouwen. De werkomgeving is goed en er wordt altijd goed naar de medewerkers geluisterd. Na 3 jaar via het uitzendbureau te hebben gewerkt ben ik in 2010 in dienst gekomen bij Dijkoraad.

Ik werk 4 dagen in de week, waarvan 1 dag in de week vanuit huis. Oorspronkelijk kom ik uit Armenië en deze baan geeft mij de mogelijkheid om soms voor langere tijd naar mijn thuisland te gaan. Daar kan ik online werken. Deze mogelijkheid vind ik erg fijn.  

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

De opdrachten krijg ik via de collega’s van Dijkoraad binnen en vervolgens verdeel ik in overleg de werkzaamheden over de dagen dat ik werk. Het werk waar ik mee aan de slag ga varieert van het tekenen van ontruimingsplattegronden tot gebruiksvergunningen en alles wat daar omheen nodig is. De overzichtstekeningen die ik maak worden meestal gebruikt voor rapporten en gaan onder andere over brandcompartimenten en -scheidingen. Dit is vaak heel uitgebreid.

Ik werk met de gegevens die ik vanuit de opdracht aangeleverd krijg. Dit kan een bouwkundige plattegrond zijn, een BMI of gebruiksvergunning. Het zijn niet altijd alleen maar bouwkundige tekeningen waar ik mee werk. In de tekeningen die ik maak houd ik altijd rekening met de geldende wet- en regelgeving.

Wat maakt het werk leuk?

In Armenië ben ik opgeleid als architect. Als ik mij naar Nederlandse maatstaven om moest scholen, moest ik nog twee jaar studeren. Dit was destijds niet mogelijk omdat ik net een tweeling had gekregen. Mijn achtergrondkennis kan ik wel veel benutten in het werk dat ik nu doe en dat maakt het werk leuk. Als ik te maken heb met bouwkundige plattegronden, dan begrijp ik wat ik zie. De combinatie met brandveiligheid maakt het werk leuk. Het is voor mij fijn om goed te kunnen toetsen met mijn kennis zodat ik weet wat klopt en wat niet.

Hoe zou je de teamdynamiek binnen Dijkoraad Viavesta omschrijven?

De teamdynamiek is goed. Iedereen helpt elkaar en je krijgt snel antwoord van je collega’s. Ook buiten werktijd staan wij als het nodig is voor elkaar klaar. Je kunt op elkaar bouwen en dat is fijn.

Heb je nog verdere plannen voor de toekomst bij Dijkoraad Viavesta?

Over vier jaar ga ik met pensioen en ben tevreden met wat ik tot nu toe bereikt heb. Misschien kan ik nog een steun zijn voor een toekomstige tekenaar, ik geef mijn kennis graag door. Al gaan de digitale ontwikkelingen wel heel snel en heeft de nieuwe generatie mogelijk al meer kennis dan toen ik startte.

Waarom komen werken bij Dijkoraad Viavesta?

De collegialiteit binnen Dijkoraad is groot. Ik vind dit ontzettend belangrijk, want het geeft veel plezier. De sfeer is ook goed. Dit draagt voor mij voor een groot deel bij aan het plezier in je werk. Als de sfeer goed is, dan leer je nieuwe vaardigheden makkelijker aan. De collega’s hebben ook goede humor, wat zorgt voor een hoop gezelligheid.