Eric Overmeen – Adviseur Brandveiligheid

Kun je jezelf kort introduceren? 

Ik ben Eric Overmeen, 59 jaar oud, en ik werk als adviseur brandveiligheid in Deventer bij Dijkoraad Viavesta. Mijn hele loopbaan heb ik binnen de Dijkoraad groep doorgebracht, waarbij ik bij verschillende bedrijven van de groep heb gewerkt, waaronder een brandveiligheidsbureau. Van dit bureau was ik mede-eigenaar en is onlangs een begin gemaakt met de overdracht van Dijkoraad Viavesta aan de TSD Group en Inprevo. De afgelopen acht jaar ben ik werkzaam als adviseur brandveiligheid binnen Dijkoraad Viavesta. 

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Dijkoraad Viavesta te werken? 

Dat ging eigenlijk vanzelf; Dijkoraad was het bedrijf van mijn vader. Ik heb eerst bestuurskunde gestudeerd aan de Universiteit Twente. Na een aantal banen kwam ik bij Dijkoraad terecht. Mijn loopbaan daar kent een lang verleden! Ik begon als organisatieadviseur, later ben ik ook accountancy gaan doen en werd ik meer de financiële man. We hebben uiteindelijk een aantal bedrijven uit onze groep verkocht, waarna Dijkoraad Viavesta overbleef. Edgar was toen al directeur, en ik ben bij hem gaan werken, na een omscholing tot adviseur brandveiligheid.  

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Mijn huidige taak is vooral het toetsen van bouwplannen op het gebied van brandveiligheid. Ik beoordeel de aanvragen die bij gemeentes binnenkomen op basis van de geldende wet- en regelgeving. Alle adviseurs binnen ons bedrijf doen het volgende: ze geven advies over brandveiligheid of inspecteren gebouwen. Dit zijn ook mijn hoofdtaken. 

Het grootste deel van mijn werkdag zit ik achter mijn computerscherm. Ik bestudeer de binnengekomen bouwplannen en geef daarover advies. Dit is de taak waar ik het meest mee bezig ben. Daarnaast ben ik op andere dagen op pad om gebouwen bouwkundig te inspecteren op brandveiligheid. Momenteel ben ik bijvoorbeeld gedetacheerd bij een overheidsinstelling waar ik brandveiligheidstoetsen uitvoer. Bij andere opdrachtgevers inspecteer ik woningen en ander vastgoed op brandveiligheid en geef ik aan welke gebreken er zijn. 

Wat maakt het werk leuk? 

Werken binnen Dijkoraad Viavesta is leuk omdat we een team van verschillende adviseurs hebben die elkaar versterken. Als ik vragen heb, kan ik altijd bij een collega terecht die mogelijk meer kennis over het onderwerp heeft. We hebben regelmatig overleg om de laatste ontwikkelingen op het gebied van brandveiligheid met elkaar te bespreken. Zo houden we elkaar op de hoogte en kunnen we goed advies geven. Binnen Dijkoraad krijg je veel vrijheid in je zelfstandige projecten, wat ik erg prettig vind. Alles wat met bouwpanden te maken heeft, valt nu onder de Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving). Dit is begin 2024 ingevoerd, dus er is een continu proces van nieuwe normen. We krijgen regelmatig bijscholing om deze normen bij te houden. 

Hoe zou je de teamdynamiek binnen Dijkoraad Viavesta omschrijven?

Meestal werk je als adviseur zelfstandig aan de opdrachten die je krijgt, maar soms krijg je een grote opdracht en dan werk je samen met meerdere collega’s, waarbij de verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een gebouw onder elkaar worden verdeeld. De sfeer is zo dat als ik ergens niet uitkom en om een second opinion vraag, we elkaar helpen en contact houden. Eens in de paar weken hebben we bijvoorbeeld ook overleg met alle adviseurs waarin we de bijzonderheden bespreken. Wekelijks hebben we werkoverleggen via Teams en eens per maand komen we fysiek samen. Iedereen werkt op locatie aan zijn eigen projecten, dus het is logisch dat we elkaar niet elke week kunnen zien. 

Waarom komen werken bij Dijkoraad Viavesta?  

Bij Dijkoraad zijn we altijd op zoek naar nieuwe mensen, omdat er genoeg projecten zijn om ons team uit te breiden. Je werkt hier zelfstandig, maar kunt altijd terecht bij het team voor vragen. Er is dus altijd goed overleg. 

Als beginnend adviseur loop je mee met ervaren adviseurs en krijg je veel begeleiding en uitleg over je werk. Toen ik begon, werd ik ook goed begeleid en ondersteund in mijn rol als adviseur. Dit zorgt voor een sterke start en een solide basis voor je verdere ontwikkeling.