Loading...
Historie 2022-03-16T14:43:08+00:00

Al bijna 60 jaar een betrouwbare partner

De wortels van Dijkoraad stammen uit 1964. De heer Dijkstra, een man van de wereld die jaren lang in Indië had gezeten, keerde met een stevig gevulde portemonnee terug naar zijn moederland.

Hij had een droom, hij wilde een groot bedrijf tot bloei laten komen en ging zich bezig houden met projectontwikkeling, architectuur en installatie. Geïnspireerd door de energieke manier waarop de Engelsen en Amerikanen die zaken in de overzeese gebieden aanpakten, kwam de snelle denker Dijkstra van een koude kermis thuis. In Nederland ging het allemaal toch wel wat trager.

Desondanks groeide zijn imperium: het hoofdkantoor zat in Den Haag, kleinere bureaus nestelden zich in Heerenveen, Vlissingen en Apeldoorn. Op dat laatste bureau melde zich in 1969 de heer Overmeen, een talentvolle jonge elektrotechnicus die op twee gedachten hinkte.

Hij had al een fijne betrekking op een installatiebureau, aan de andere kant lonkte het avontuur. Dijkoraad (een verbastering van Dijkstra geeft raad) ging tot zijn stomme verbazing in op zijn veel te hoge salariseisen, maar de eerste tijd was zijn nieuwe betrekking een groot deceptie. Er werd meer gekaart dan gewerkt. Control freak Dijkstra kreeg echter de zaak aan het rollen dankzij een fascinerend old boys network. Hij stuurde zijn mensen naar grote bedrijven en instanties als Philips, de Rijksgebouwdienst en Schiphol met een vaste boodschap: ‘Vraag maar naar die en die, ik ken ze nog van de boot of uit Indië,’ en warempel, alle deuren vlogen open. Het fabuleuze netwerk én het vakwerk van zijn mensen deden wonderen.

Overmeen en de zijnen hielden direct contact met hun opdrachtgevers, speelden het spel van elkaar wat gunnen tot in de perfectie en investeerden aldus in hun voortreffelijke relaties. Voordat ze het wisten stond Dijkoraad bekend als het bedrijf dat zo goed én goedkoop was.

In 1976 verhuisde het bedrijf naar Deventer. Het pand in Apeldoorn viel goed te verkopen en in de Koekstad bouwde Overmeen een eigen pand. Toen het bedrijf in 1989 25 jaar bestond was het aantal werknemers vertienvoudigd, van vijf naar vijftig, stukje voor beetje was het opgebouwd. De oude heer Dijkstra had in 1977 de zaak overgedaan aan vier werknemers, waarvan de heer Overmeen de leider was. Diens visie: grijp de kansen, maar groei niet te snel, zorg dat je altijd van je toegevoegde waarde bent. En zo geschiede.

Defensie was inmiddels een grote klant geworden, de opkomst van software werd vroegtijdig gesignaleerd en opgepikt, er werd gespecialiseerd in facilitymanagement het technische adviesbureau Wiecherink uit Enschede werd opgekocht en steeds weer wisten Overmeen en de zijnen in te spelen op de ontwikkeling van de tijd.

Brandveiligheid werd in 2000 een groot item door de rampzalige gebeurtenissen in Enschede (vuurwerkramp) en Volendam (’t Hemeltje, oudejaarsavond). De overheid sloeg groot alarm, er moest door alle gemeentes een enorme inhaalslag worden gemaakt als het ging om brandveiligheid. Maar wie had daarvoor de kennis?

Dijkoraad was op het thema getriggerd en gefocust en slaagde er razendsnel in met antwoorden te komen. Het bedrijf deed al het nodige op het gebied van brandveiligheid op Schiphol en trok kundige specialisten aan om nog beter in te kunnen spelen op de nieuwe situatie. De jaren klommen en in 2008 besloot de heer Overmeen met pensioen te gaan.

Zoon Edgar werkte inmiddels al sinds 1990 bij Dijkoraad en had zich gaandeweg gespecialiseerd in brandveiligheid, wat in 2004 resulteerde in het bedrijf Dijkoraad Viavesta waar hij volledig verantwoordelijk voor werd. Het hele bedrijf overnemen had niet zijn ambitie en aldus verkocht senior enkele takken van de Dijkoraad Groep, maar Dijkoraad Viavesta- gespecialiseerd in brandveiligheid en ondergrondse infrastructuur- werd voor honderd procent behouden.

Overmeen junior bleek al snel dezelfde passie te hebben als zijn vader. Het leiden van allemaal specialisten, als ware hij een trainer van een geoliede voetbalorganisatie, gaf hem ongekend veel plezier en hij steekt met liefde alle energie in het gretig binnenslepen van opdrachten.

Betrokken, oplossingsgericht, bindend, bovenal: deskundig en betrouwbaar. Vanuit zeer geslaagde opdrachten bij de Deventer brandweer werd een vliegende start gemaakt en via onder meer gevangenissen, de Rijksgebouwdienst, Vastgoed organisaties en zorginstellingen maakte Dijkoraad Viavesta furore. Toen op 27 oktober 2005 de Schipholbrand woedde, had het Deventer bedrijf de dag erna al de Rijksgebouwendienst aan de lijn. Of ze even een aantal gevangenissen wilden inspecteren? Echte specialisten bleken schaars. Maar Dijkoraad had ze. In 2007 sloeg Dijkoraad Viavesta een zeer belangrijke slag. Edgar Overmeen had zich er altijd al over verbaasd dat er geen APK-keuring voor gebouwen was. Nu werd Dijkoraad Viavesta het allereerste gecertificeerd opname bedrijf binnen de regeling BGB (Brandveilig Gebruik Bouwwerk). Overmeen junior werkte persoonlijk mee aan de ontwikkeling van het landelijk erkende keurmerk. Samen met Brandweer Haaglanden en KIWA maakt Dijkoraad Viavesta, dat zich ferm als marktleider op dit gebied heeft ontwikkeld, vanaf het begin onderdeel uit van het klankbordteam dat het keurmerk heeft ontwikkeld. En zo lost het de laatste jaren allerhande problemen op als het om brandveiligheid gaat, met een ongekende schat aan expertise. Dijkoraad Viavesta bleef daarbij beheersbaar en herkenbaar, waardoor het flexibel kon blijven reageren. Als een bedrijf aanklopt met een probleem op het gebied van brandveiligheid, is het vaak al op dezelfde dag opgelost. Tenminste, er wordt die dag al mee aan de slag gegaan. Korte lijnen en nakomen wat je belooft, dat is waar Dijkoraad Viavesta voor staat.

En zo staat het middenin de toekomst, altijd klaar om te anticiperen op een steeds sneller veranderende wereld. Met name dát wordt gewaardeerd door de vele gerenommeerde opdrachtgevers die Dijkoraad Viavesta heeft mogen begroeten.

TWITTER