Patrick Kramer – Brandveiligheidsadviseur en -inspecteur 

Kun je jezelf kort introduceren?  

Ik ben Patrick Kramer, 45 jaar, vader van twee kinderen en woonachtig in Achterhoek. Ik heb jarenlang gedetacheerd gezeten bij de overheid op de afdeling bouw- en woningtoezicht. Mijn interesse lag ook bij brandveiligheid en zo ben ik bij een adviesbureau voor brandveiligheid gaan werken. Ik werk nu bijna 5 jaar bij Dijkoraad Viavesta als brandveiligheidsadviseur en -inspecteur. 

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Dijkoraad Viavesta te werken? 

Brandveiligheid had mijn interesse. In mijn vorige baan in bouw- en woningtoezicht zat brandveiligheid er een beetje bij en ik wilde mij hier graag verder in verdiepen. 
De kleinschaligheid van Dijkoraad Viavesta sprak mij aan, de korte lijntjes binnen het bedrijf vind ik fijn, dat maakt het persoonlijk. Er is veel afwisseling van opdrachten, variërend van inspecties, berekeningen tot advies. Op dit moment zit ik alweer 1,5 jaar gedetacheerd bij de Veiligheidsregio Utrecht. Binnen de veiligheidsregio houd ik mij vooral bezig met keuringen van panden. Op dit moment wordt gekeken hoe we dit werk meer uitdagend kunnen maken. Tussendoor pak ik adhoc projecten voor Dijkoraad Viavesta op. Deze combinatie maakt het werk leuk en zo blijf ik feeling met Dijkoraad en de collega’s houden. 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?  

Uiteraard begint mijn dag met koffie. Mijn vaste standplaats bij de veiligheidsregio is Amersfoort. Als ik daar ben beginnen we dag met overleg en praten we bij. Daarna ga ik op pad om inspecties uit te voeren. ’s Middags werk ik deze vaak uit of voer ik nog meer inspecties uit. Ook werk ik voor de uitwerking weleens vanuit huis. Meer als de helft van mijn tijd ben ik op pad, want buiten ligt het werk.  

Wat maakt het werk leuk?  

De afwisseling in het werk, maar vooral ook mijn bijdrage om de omgeving veiliger te maken. Je betekent echt iets voor de mensen. Daarnaast zijn de afstemming met de collega’s en de korte lijnen binnen Dijkoraad Viavesta prettig. Sinds begin 2024 zijn wij onderdeel van Inprevo geworden en kunnen wij ook de kennis van deze collega’s benutten. Dat is nu nog een beetje aftasten, maar we hebben steeds meer contact.  

Bij de veiligheidsregio waar ik werk draait de brandweer 24-uurs diensten en daarom zijn er altijd mensen aanwezig en gebeurt er altijd wel iets.  
De collega’s van Dijkoraad Viavesta zie ik niet heel vaak, vooral omdat wij verspreid door het land werken. De gesprekken die je normaal bij de koffieautomaat hebt, voeren wij via de telefoon. Dit gaat over het werk, maar ook over gedeelde passies, zoals hardlopen.  

Hoe zou je de teamdynamiek binnen Dijkoraad Viavesta omschrijven?  

De teamdynamiek is goed, je hebt maar een paar teamleden. Voorheen gingen we elk kwartaal met elkaar uit eten. Nu zoeken we de gezamenlijke momenten met de collega’s van Inprevo. Een keer in de 2-3 maanden hebben wij een adviseurs overleg. Dit vindt altijd plaats op vrijdag. We behandelen vraagstellingen en sluiten met elkaar tijdens een gezellige lunch de week af. Je weet zo ook goed bij wie je terecht kunt voor welke inhoudelijke vraag. 

Heb je nog verdere plannen voor de toekomst bij Dijkoraad Viavesta? 

Ik heb het erg naar mijn zin en geen behoefte iets anders te doen. Wel wil ik mij meer verdiepen in fire safety en hier een opleiding voor volgen. Brandpreventiedeskundige 1 en 2 heb ik al en hier komt een stukje fire safety in terug. Ik wil graag verder de diepte in, ook om mijn kennis bij te houden. Met de overgang van het Bouwbesluit 2012 naar het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) moet ik me weer verdiepen. Dat houdt het werk leuk en interessant.

Waarom komen werken bij Dijkoraad Viavesta?

De korte lijntjes. Iedereen staat voor elkaar klaar. Dat heb ik wel anders meegemaakt. We zijn collegiaal en bereid om elkaar te helpen. Het is een klein clubje waardoor je afhankelijk bent van elkaar. Met de overgang naar Inprevo hebben we een groter netwerk om op te bouwen. Ook de variatie aan opdrachten en uitdagingen die je hierin vindt maken het werken bij Dijkoraad Viavesta leuk.