Wim Kiestra – Adviseur

Kun je jezelf kort introduceren?

Mijn naam is Wim Kiestra, 52 jaar en ik werk nu meer dan 10 jaar voor Dijkoraad als adviseur. Ik voer diverse werkzaamheden uit op het gebied van brandveiligheid en de advisering hiervan. Daar waar niet aan regelgeving kan worden voldaan, geef ik advies hoe daarmee om te gaan en de brandveiligheid te benaderen zodat we aan bevoegd gezag kunnen aantonen dat het voldoende veilig is. Daarnaast ondersteun ik de veiligheidsregio’s, begeleid ik de bouw voor bepaalde opdrachtgevers en voer ik inspecties uit.

Ik ben begonnen in de bouwfysica, waarbij de focus lag op o.a. geluid, energiezuinigheid en warmte vocht in bouwconstructies. In deze periode ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in brandveiligheid. Nu houd ik mij uitsluitend bezig met de brandveiligheid waarbij ik ook rekening houd met de relaties met andere disciplines binnen de bouwfysica. Zeker bij nieuwbouw kan ik hierdoor goed zien wat bijvoorbeeld vanuit energiebesparing (of een andere discipline) kan botsen met de brandveiligheid en vice versa.

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Dijkoraad Viavesta te werken?

In mijn vorige werk miste ik een stukje praktijk. Dus niet alleen vanachter je bureau alles uitdenken, maar ook op de bouw aanwezig zijn en knelpunten op een praktische manier in de uitvoering oplossen. Verder is er bij Dijkoraad veel ruimte voor zelfstandigheid en eigen inbreng waardoor de advisering echt dicht bij je ligt en je op een praktische manier mee kan denken met onze opdrachtgevers.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Dit is heel verschillend. Momenteel werk ik veel bij een veiligheidsregio, zowel op hun locaties als vanuit huis. Dit kan ook zo weer veranderen. Daarnaast adviseer ik ook een aantal vaste opdrachtgevers (winkelketens, zorginstellingen en industriële bedrijven) op het gebied van brandveiligheid. Daarnaast is er ook ruimte om met collega’s te sparren en overleggen als dat nodig is.

Bij de veiligheidsregio voer ik vooral plantoetsingen uit. Nu heb ik een aantal mooie gelijkwaardigheidsprojecten waar ik aan werk, maar er zijn ook genoeg standaardprojecten. Deze plannen toets ik aan het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).

Wat maakt het werk leuk?

Mijn werk is heel afwisselend. Op dit moment werk ik meer vanaf huis en ben regelmatig onderweg voor en naar opdrachtgevers. Wat ik vooral heel leuk vind is dat wij zelf het contact hebben met de opdrachtgever, er zit niemand tussen. Ik vind het belangrijk om als adviseur de klant kennen, te weten wat de klant drijft en wat die klant doet.

Voor de opdrachtgever is brandveiligheid niet hun core business, het is iets waar zij aan moeten voldoen. De klant heeft de focus op de bedrijfsvoering. Het is belangrijk om hier als adviseur in mee te leven en te weten hoe het bedrijf werkt.

Als adviseur bij Dijkoraad ben je meestal vanaf het eerste contact tot het einde toe aanspreekpunt voor de klant en betrokken. Hierdoor krijg je een positieve binding en relatie met de opdrachtgever. Dat vind ik mooi, je staat zo dichtbij de opdrachtgever. Daarnaast zijn ook de overleggen met de verschillende veiligheidsregio’s voor onze projecten uitdagend en een belangrijk onderdeel van de advisering.

Hoe zou je de teamdynamiek binnen Dijkoraad Viavesta omschrijven?

Wij kunnen als collega’s bij elkaar terecht als het nodig is. Ik vind het belangrijk om met elkaar te kunnen overleggen. We komen allemaal bijzonderheden tegen, zitten lang niet altijd in standaard trajecten. Dan is het fijn om even met collega’s te sparren. Ondanks de fysieke afstand doordat de opdrachtgevers verspreid over het land zitten, voelen de collega’s toch dichtbij.

Heb je nog verdere plannen voor de toekomst bij Dijkoraad Viavesta?

Ik vind nieuwbouw interessant en zou daar graag meer in willen doen. Dit is ook afhankelijk van de ontwikkelingen. Sinds de corona-periode wordt er steeds minder nieuw gebouwd en bestaande meer aangepast. Hierdoor liggen de opdrachten in de nieuwbouw minder voor het oprapen. Aan de andere kant geeft bestaande bouw wel meer uitdagingen, want dat is minder standaard dan van scratch opbouwen.

Ik vind het fijn om opdrachtgevers van goed advies te voorzien en de relatie verder uit te bouwen. Het is mooi als een contactpersoon van bedrijf veranderd en jou ook dan weer benaderd voor een opdracht. Je bouwt zo echt aan de toekomst.

Waarom komen werken bij Dijkoraad Viavesta?

Het uitdagende van het zelfstandig zoeken naar oplossingen. Je kunt hier echt zelfstandig een stuk advisering oppakken. Je bent van a tot z betrokken bij het hele proces. Als je het ook leuk vindt om contacten te onderhouden met opdrachtgevers ben je bij Dijkoraad helemaal op je plek. Je kunt complexe vraagstukken behandelen, waarbij je verder kijkt dan alleen de regelgeving.