Melvin van der Tol – adviseur en inspecteur

Kun je jezelf kort introduceren?

Ik ben Melvin van der Tol en mijn achtergrond ligt in de elektrotechniek. Ik heb veel gewerkt met brandmeldinstallaties, van het inbedrijfstellen tot het opstellen van programma’s van eisen en het zorgen dat de bijbehorende documenten kloppen. Gaandeweg heb ik meer ervaring opgedaan met bouwkundige aspecten en brandweerdoorvoeringen. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen in bouwkundige en installatie-inspecties. Nu werk ik bij Dijkoraad Viavesta, voornamelijk voor inspecties, maar ik stel ook advies op bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch gebied. Het leukste vind ik het beoordelen van alle drie deze aspecten en kijken hoe ze op elkaar zijn afgestemd.

Waarom heb je ervoor gekozen om bij Dijkoraad Viavesta te werken?

Ik koos voor Dijkoraad Viavesta vanwege de afwisseling in het werk. Bij mijn vorige baan had ik veel woningbouwprojecten, wat ik saai begon te vinden vanwege de voorspelbaarheid. Bij Dijkoraad Viavesta werk ik aan diverse projecten zoals garages, winkels en loodsen, wat veel minder eentonig is. Bovendien krijg ik de kans om nieuwbouwprojecten te begeleiden en te zorgen dat alles brandveilig wordt gerealiseerd, wat een leuke uitdaging is.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Een gemiddelde werkdag hangt ervan af of ik thuis werk of op pad moet. Als ik thuis werk, start ik rustig met een kopje koffie en werk ik rapporten uit. Op andere dagen ben ik vroeg op pad, bijvoorbeeld voor mijn werk bij het Rijksvastgoedbedrijf in Tilburg. Dit betekent vaak 1,5 tot 2 uur in de auto zitten. Mijn werkweek bestaat meestal uit één dag op kantoor, één dag op een projectlocatie en de rest thuis. De verhouding kan variëren, afhankelijk van de projectfasen en deadlines.

Wat maakt het werk leuk?

Het leukste aan mijn werk is de afwisseling en de mogelijkheid om mensen te overtuigen van het belang van brandveiligheid. Ik vind het leuk om aannemers te helpen problemen op te lossen in plaats van alleen maar aan te wijzen wat er fout is. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe collega’s en opdrachtgevers mee te nemen in het proces en mijn kennis over te dragen.

Hoe zou je de teamdynamiek binnen Dijkoraad Viavesta omschrijven?

We zijn een klein team van inspecteurs, wat betekent dat we elkaar geregeld opzoeken en vaak even bellen om te sparren. Hoewel we niet altijd samen op locatie zijn, hebben we adviseursdagen waarbij we allemaal op kantoor zijn om gezamenlijk besluiten te nemen en zaken af te stemmen. Dit gebeurt ongeveer eens in de twee maanden. We zorgen er dan voor dat iedereen op dezelfde lijn zit, bijvoorbeeld door standaard teksten in onze software aan te passen en updates te bespreken.

Heb je nog verdere plannen voor de toekomst bij Dijkoraad Viavesta?

Voor de toekomst heb ik nog geen specifieke plannen. Het Rijksvastgoedproject waar ik nu aan werk is uitdagend, maar beperkt zich voornamelijk tot installaties. Ik kijk er na dit project dan ook naar uit om weer bredere projecten te doen, inclusief bouwkundige aspecten, aangezien mijn achtergrond ook daarin ligt. Maar wat er precies op mijn pad komt, zie ik wel.

Waarom komen werken bij Dijkoraad Viavesta?

Werken bij Dijkoraad Viavesta is geweldig vanwege de afwisseling en de mogelijkheid om je passie voor brandveiligheid te delen en anderen te overtuigen. Je hebt de kans om van het begin tot het eind betrokken te zijn bij projecten, van het ontwerp tot de uitvoering en zelfs de afronding met voorlichting aan bewoners of technische diensten. Die veelzijdigheid en betrokkenheid maken het werk erg leuk en uitdagend.